2012. március 20., kedd

70 nap párizsi - Éljen a sport!

A napi tizenóra irodás ücsörgést ellensúlyozandó minden este teszek vmit azért, hogy (sz)ép lelkem (sz)ép testben virulhasson.

Ma is megjelentem a tornateremben hogy lépegessek a (még) jobb sorsom felé, és azt vettem észre, hogy az evezőpad kijelzője aktív. Ónahátnahát, működik!
Nagy hozzáértéssel nyomkodtam a gombokat, az időt fel is ismertem, úgyhogy nagy elánnal beállítottam 30 perecet. Csak lesz olyan vicces, mint az első-utolsó csúszkálásom volt kb 1 hónapja...

Húztam-toltam, naccerüen haladtam. Kiderült, hogy lát6om a húzások számát, a megtett távolságot, fennmaradó időt, ellenállást és még olyasmiket is, amikről fogalmam nem volt, hogy micsoda.
10 perc elteltével leginkább az időt figyeltem. Volt 1 olyan megérzésem, hogy ennek sírás lesz a vége. Legkésőbb holnap. Vmivel kevésbé volt vicces, mint mikor előx csúszkáltam rajt.
15 percnél olybá tűnt, hogy az ülőke vmiképp meggyulladt és parázslik alattam. Szimatoltam, de nem éreztem füstöt, szóval nem kerültem életveszélybe.
10 perc alatt már csak arra tudtam koncentrálni, ahogy visszaszámlált a kijelző. Megjegyzem, marha lassan... 

Aztán csak elfogytak a percek, az utolsó másodperc is, és jelenthetem, hogy leeveztem 2,5 km-t, 500 húzásra. Mittomén, ez mit jelent profi körökben, tk nem is érdekel, mer nem oda tartozom :) Nekem azt jelentette, hogy vmi nyugger-kivitelben tápászkodtam fel, és különösen örültem a liftnek.

A holnapra még nem gondolok.

70 nap párizsi - Képeskönyv, 2. fejezet

A múlt vasárnap igazán termékeny volt látnivaló szempontyából (éljen a halszemoptika!). 1x csak elindultunk és a térképünkre tűztük a monümanokat.

A Défense-tól indultunk és csak mentünkmentünk, és 1x csak hopp, hát persze, hogy kinőtt előttünk 1 almafa. Se kígyó, se gyümölcs, és biztos az ónos esőtől lett ilyen kemény dió. Szóval kíváncsi lennék a termésére :)


Még virágtalan
Kész csoda, hogy a gigaépületek árnyékában sem konyul szegény. Ilyenek hórihorgaskodnak körülötte.

UFO

Lehet, hogy a Burton-féle marslakók ide szálltak le. Amennyire változatos népség lakik itt, simán landol6tak az űrjárók.
A következő találmányunk a békakirályfi volt, de látva méreteit, meg se próbáltuk szájon csókolni. Félő volt, hogy lecsúszunk a torkán, mint Alice a nyúl üregén és ki tudja, hova gurgadozunk. Ráadásul a Kalapossal már találkoztam is.

Békakirály

Rutinosabbak ismerik a járást, ezért már meg se lepődnek a madönszén, amiben nem lehet úszni. Van benne víz, csak ugye a csavaros izzók között szlalomozni a város közepén, nem túl adekvát. Mosmegmég hideg is volt. Úgyhogy a fekete pontokat nem mi kaptuk, hanem a klíma.

Fekete pontos

Úgy látszik, az időjárás meg is ijedt ennyi pontozástól, mert mire a következő állomásnál felbukkantunk a metróból, már egész más húrokat pengetett. (Mindenki előtt megvan a kép, ahogy a klíma épp trubadúrosan lantozik?)

A Sanzelizé origóján másztunk elő a sokadik lépcsőn. Az 1971 óta független Katar itt vetette meg lábát és kitűzte zászlaját a nagykövetségére. Hogy a szaloncukorral mit akarnak jelképezni, azt nem tudom. Ettől függetlenül tény, hogy náluk lesz a 2022es foci VB. Hacsak a neomaják nem írnak 1 új naptárat...

Katari szaloncukor

Már biztosan mindenki tudja, hogy melyik látványosság részlete az alábbi kőbölcső.

Tető

Ha kiesik belőle a ded, megeszi a sas.

Sas

Majd aztán irodalmi alakok lettünk, A Diadalív árnyékában. Több pozícióban is, de azért mindet nem teszem közzé :)

Hommage à Remarque

Remélem, senkinek nem okoz problémát megtalálni az 1etlen magyar várost a leigázottak listáján. Már így is segítettem, mer csak azt az oszlopot tettem ide, amelyiken megtalálható :) Adalék gyengébbek kedvéért: a csatát 1809. június 14-én vesztettük el. Az, hogy Laval Nugent vezérőrnagy 15 000-re becsülte a valójában 50 000-es francia team-et, nagyban megkönnyítette Napóleon dolgát. A 6000-es veszteségünk ellenére kaptunk 1 halovány dicséretet, franciáék xint a magyar nemesek "vitézek, de még gyakorlatlanok". Köszi, így mingyá más :)

Oldal

Azér franciáék mérlege se 100%-os, erről tanúskodik a nevenincs katona, akiről senki nem tudja, kicsoda, de azér ide hantolták el és folyton kap virágot. És nem kell 20 évenként megváltani a helyet.


Ismeretlen

Aztán leakadtunk az íves témáról, mer a Sanzelizén is sorakoztak látnivalók. Itt-ott, csak úgy, mindenféle előrejelzés nélkül az ember lánya ilyenekkel találkoz6:

Nyitva

Elértünk a Grand Palais-Petit Palais duóhoz, előbbibe fogok mingyá menni a Beauté animale című kiállításra. Nézek sok-sok állatot, mindenféle kifejeződési formában.
Az épület kívülről is impozáns, olyan díszes, hogy önmagában is felér 1 kültéri tárlattal. Itt van pl. rögtön a töprengő. Xintem azon gondolkodik, milyen színűre is fesse az eget. Persze, 1 angyal ölében azér el lehet morfondolni jóideig...

Töprengő

Aztán az 1ik bejárat, a számos közül. Nem is tudom, miért bécsi kapuról szól a frázis...

Grand Palais

Ez az ölelkezős is megér pár perc álldogálást; elképzelni a jelenet előtti/utáni eseményeket.

Ölelős

És akkor itt az 1ik kedvencem, ahogy a tökpucér kocsis éppen eléri a platánbogyót. Ezér hajtotta habosra a lovakat, beért munkája gyümölcse. Persze, az 1 másik kérdés, hogy mégis mitúrót kezd a bogyóval. De hát mindenkinek más a fontos.

Épp eléri

Aztán ha Palais-k, akkor természetesen jöhet Sanyi, a híd. 1 a 37 közül a Szajnán. 3 év alatt dobták össze, így lett kész az 1900-as világkiállításra. A hídfőoszlopokon parádézó lovas kompozíciók egész 7köznapi fogalmakat személyesítenek meg: a Harc, az Ipar, a Művészetek és a Mezőgazdaság aranylanak messziről. Akárhogy is, én szeretem őket :) Itt van közülük 3:

3 lovas

Ez itt az előtérben a Mezőgazdaság, jobb hátsó a Művészet, mellette a Harc.
Ha vki tart a lovaktól, talál6 magának kevésbé veszélyes szoborjeleneteket is. Vannak nimfák, puttószerű, kiskorúnak tűnő figurák, és kedves mindahány.


Megtámaszkodik
Ő itt épp kibillent a (lelki) 1ensúlyából, még jó, hogy a toronynak dőlhet.



















Ilyen lámpásokkal van tele az egész híd, mind2 oldalt. Én se bánnám, ha 1 ilyen állna a kislakom előtt a halogénes verzió helyett :) Még ha nem is toronnyal.

Tornyos lámpás
 
Középen az aranyrudas nimfa, éjszaka a lábát lógatja a Szajnába, napközben meg vigyorog 1000rel. Tk minden oka megvan rá, nemde? Hogy ne legyen olyan idegen, elmondom, hogy ő egész pontosan az orosz Néva nimfája; merugye a híd az orosz-francia barátságnak lett ajánlva. Biztos nincs honvágya, mosmá több, mint 100 éve nyomja itt Párizsban, 1x se szökött meg. Xintem a klíma is kedvezőbb, mint Leningrádban.

Nimfa

A Harcos az 1ik favoritom, márha lehet választani a sok páratlan műremek közül.

Felhőkbéli fényes farhát

Ez az almás figura Fro a középkorból. Fönt meg 1 lólépés Művészettől.  

Láblenyomat

A híd igencsak népszerű nem csupán a turisták, hanem a menyasszony-vőlegény kombók körében is. Habos ruha, fess ficsúr, nyúlánk torony, 1 kis nimfa, s kész is az életre szóló idilli képmás. Már csak a házasság tartson ki addig, míg a fotó...