2012. április 25., szerda

70 nap párizsi - Kifutó királylánnyal

Este fél8kor összefutottam a királylánnyal. A pékség melletti házból lépdelt ki; nem is tudtam, hogy ilyen polgári környezetben is megélnek. Aszittem, a nemes vér minimum cifra palotát kíván, de legalábbis kacsalábasat.
Teljes pompájában díszlett a toalettje, látszott, hogy nagy gonddal készült. Rózsaszín fodros ruhácska, masnikkal és habos ujjal, csilli-villi korona helyett a szolíd, 7köznapi aranyszín fejdísz, pucér lába pink műbőrvirágokkal tarkított papucsban fázott.   
Bár magyar állampolgárként nem lehetek az alattvalója, azért illedelmesen rámosolyogtam; on sait jamais. Letöröltem számról a mandulás croissant esetleges maradványait, hátha bekerülök a tuti pixisbe.

Nagy meglepetésemre azonnal szóba állt velem 1 foghíjas, ám annál őszintébb mosolyt követően.
- Születésnapra megyek! - ugrándozott, s látszott rajta, hogy nagyon izgul.
- Ó, az nagyon jó lesz - örültem vele.
- Szülinapra megyek - ismételte, s visszaintett az ablaknak, ahonnan figyelemmel követték lépteit a pórnép közt. Majd felnézett rám és összeráncolt homlokkal azt mondta:
- Ön bizonyára manöken. - s ezzel 2re emelkedett a francia gyanúsítások száma.
- Nem, nem vagyok - tagadtam bátran; hiába királyi fenség, akkor sem hazudhatok. Fejben csekkoltam ruházatomat, de a fekete szoknya/cipő-piros kabát kombó nem indokolta a feltételezést.
- Dede, szerintem az. - erősködött.
- Messze van a születésnapi fogadás? - érdeklődtem, hátha ejthetjük a kínos témát. Persze, ha mondhatnék igent, mennyivel 1xűbb lenne az életem - több szempontból is. Ám excelkatonaként kevésbé izgalmasak a napjaim, mint 1 kifutón lennének.
- Nem, itt van a közelben, csak bemegyek a pékségbe tortácskát venni - hadarta és megcsörgette az aprót minitenyerében, majd rámvillantotta szóközes mosolyát, s kijelentette:
- Muszáj, hogy manöken legyen, biztos vagyok benne!
Kitartóan tagadtam, pedig visszafordult az ablak felé, gondolom, jelt adott az őröknek...
- De! Biztosan az! - és nézett rám várakozón, hogy akkor ő most 1 igazi, hús-vér példánnyal áll szemben. 1 darabbal a kifutók cirkuszi készletéből. Gondolom, nem találkozhat a plebssel túl gyakran. Látva, hogy tétes a helyzet, bevallom, itt megtörtem.
- Mondjuk, mondjuk, hogy az vagyok...

Megérte hazudni, mert a homlok kisimult, az arc felderült, s a királylány diadalmasan bólintott, hogy hátiszen tudta ő.

Hiába, a 8 éves kislányok fejében rend kell, legyen. Bármi áron.