2012. október 28., vasárnap

Konyhanyelvtanfolyam - Agaricus campestris leves

Nem vagyok 1 levespárti, vagy ha mégis a lé a lényeg, akkor legalább tartalmas legyen. Sűrű. Tömény. Laktató. És ha lehet, húsmentes. Éljenek az állatok!

Ősz lévén a gyümölcslevesnek leáldozott, de xencsére bazídiumos barátaink rendelkezésre állnak. A háztáji tenyésztésnek köszönhetően egész évben. Ha épp nincs a pönszédben 1 zsáknyi, no para, akármely üzletláncnál hozzájuthatsz. Vagy, ha ultraszerencsés vagy, szedhetsz magadnak erdőszélen. Ilyet keress:

Mezei csiperke
 

Gomba, tehát se nem állat, se nem növény. Azér nem növény, mer heterotróf (szerves anyagból fedezi szénszükségletét) és sejtfala kitint tartalmaz, mint pl a bogárpáncél. Fotoszintetizálni sem tud, mint 1 rendes fikusz, úgyhogy hosszas viták után a tudósok kénytelenek voltak külön csoportba sorolni.

Éti szempontból a gombákat fehérjetartalmukért tartjuk sokra. A gombafehérje összetétele nagyban olyas, mint az állatié. Szóval akinek fontos a fauna, vagy magas a koleszterinszintje, vérnyomása, vércukra, mindig tartson a zsebében 1 adag gombát, ezzel rengeteget tehet bolygónkért és saját korpuszáért.

Nos, ami pedig a konkrétumokat illeti, lássuk a számszerű tényeket. 4 főre számolhatunk 1 kg agaricus campestris-t; félkilós kiszerelésben kínálják a boltokban. 3 hagyma löttyintésnyi olajon, teccés szerinti só+bors, petrezselyem és 4 deci tejszín kívánkozik az 1 liternyi vízbe. Tehát egész ktghatékony levesnek állunk neki.
Hogy mennyi időnkbe telik? Attól függ, mennyire vagyunk a kulinária Eric Clapton-jai, vagy épp Ollókezű Edward-jai. Ha inkább szeretünk elmélyedni a tevékenységekben, akkor is elegendő 1 órát félretennünk a 24ből.

A 3 hagymát megpuccantjuk, s minél apróbbra hasogatjuk. Kontaktlencsések előnyben, mer megússzák a ríkatást. Jól látók meg tartsanak otthon 1 kontaktlencsést.
A gombákat folyóvízben mossuk, mellőzzük az áztatóprogramot, ha nem akarunk rögtön pürésíteni. Ha van a héjon némi rongálódás, késsel le tudjuk húzni a sérült takarót. Elvetemültek az egész borítást lehámozhatják, ezzel jelentős időt eltöltve. A tiszta gombikat felnégyeljük, a későbbi feldolgozást megkönnyítendő.

Választunk 1 ép zománcú edényt. Ez azért fontos, mert a gomba vassal találkozván megfeketedik és még keserű is lesz. Beleöntünk 1 kevés olívaolajat és rázúdítjuk a hagymatömeget. Pirítjuk, lehetőleg kontaktlencsében. Ha már senki nem sír, jöhetnek a gombák pirulni. Kavargatás, hogy ne szenesedjen, majd leöntjük a liter vízzel. Itt már tk. 50%-os készültségi fokon állunk, mert a kívánt só+bors mennyiség után nekieshetünk a turmixszal. Óvatosan, mer nem feltétlen akarunk főzőcske után gombapépet takarítani a csempéről/plafonról/frizurából.
A homogén állagú cuccba azsutáljuk a tejszíneket meg a petrezselymet és utoljára még 1x megforrintjuk a tűzön.

Közben remélhetőleg a kontaktlencsés megterített, mert megesszük, amit főztünk.
Ha netán nem tűnik el az egész mennyiség 1 evésre, nagyon körültekintően tároljuk és nagyon rövid ideig.