2012. november 10., szombat

Konyhanyelvtanfolyam - Csanta Pali

Nem ismerek olyat, aki ne szeretné Csanta Palit. S nem csak nők vannak oda érte. Pasik is, bármilyen korosztályból. Meg gyerekek. Meg nagymamák-nagypapák.

Csanta Pali egyszerű lélek, nagyszerűsége pont ebben rejlik. Nem akar több lenni, mint aminek látszik, viszont kaméleonszerűen vált alakot a helyzettől  függően. Tudja, kit mivel vehet le a lábáról.

Csanta Palit könnyen elővarázsolhatjuk, nem szükséges hozzá semmiféle bűvész-előképzettség, se virtuozitás. Persze, mindenkinek megvan a maga trükkje, hogyan teremtse a konyhájába Palit. Nálam az alábbiak szerint jelenik meg:

Előveszem a korondi tálamat. Ebben 3 kifejlett női példány elbűvölésére elegendő Pali állítható elő.
Beleöntök félkiló lisztet és feltörök 2 tojást hozzá. Leöntöm 2,5 deci tejjel - nagy előny, ha a tej előtte szervesen kapcsolódott a tehénhez.

Fakanállal kavargatás, míg el nem simul az összes inkoherens elem. Ekkor jöhet a bubis víz; optimális esetben (valamint ködbe vesző gyerekkoromban) a szóda az ekvivalens elem, de manapság beérhetjük bármely szénsavas ásványvízzel.
Tovább kavarás, ekkor már kezd előtűnni Pali milyensége. Azsutálunk némi sót és cukrot is, hogy igazi, Csanta-féle jelenséget produkáljunk.
A nyersanyag állaga 2vel sűrűbb, mint 1 tartalmas krémlevesé. Ha még lehet bírni gyomorral, az elkészült alapot eldughatjuk a hűtőbe fél, vagy akár 1 órára is.

Ha már nem bírjuk a várakozást, felszerelkezünk 1 jóféle teflonos serpenyővel, s belecseppentünk 1 pöttynyi olajat. Közepes lángot gyújtunk, s a felforrósodott edénybe tekerjük a tésztát. Készüljünk fel a jelenségre, mert innen már csak pillanatok választanak el minket Csanta Pali feltűnésétől.
A tészta gyorsan sül, így ne hagyjuk ott a folyamatot percekre se, mert Pali nem tűri, ha hanyagolják. Szereti érezni a törődést, de meg is hálálja.
Terül-fordul, s kvázi 2 perc alatt el is készül. A fordulás egyébként elősegíthető falapáttal, de profik akár dobálhatják is - ekkor azért álljon készenlétben 1 fotós, hogy elkapja a pillanatot (vagy Palit).

Csanta Pali megkínálható tk. bármivel, a mákot ugyanúgy viseli, mint a lekvárt vagy túrót. Igazodik a hölgyközönség igényeihez.

Férfiegyedek akár seregnyi Csanta Palival is elbánnak, esetükben a fenti mennyiségek szükség szerint szorzandók.