2012. március 18., vasárnap

70 nap párizsi - Kilakoltatás

Ma reggel 1 olyan vasárnapra ébredtem, mint a többi - gondoltam álmosan. Aztán persze hamar kiderült, hogy a látszat csal.

Kényelmes reggeli közben gyönyörködtem a lábát lógató esőben, s röhögcséltem, hogy milyen tutin kiszúrok vele a mai mozimaratonommal. A naptári tavaszra való tekintettel ugyanis cinéfestival van 3 napig, ami azt jelenti, hogy mától 3,5 öró bármely szeánsz bármely moziban. Már előre örültem, hogy az obligát croissant után szépen betáblázom a napomat jobbnál-jobb filmekkel. A neten ugye minden fönt van xencsére.

Stéphane kedélyesen feketéllik a pult mögül. Ennek ekkor még nem tulajdonítok jelentőséget.

Kihasználtam, míg nem esett, s elséta a boltba, némi embereledelért, majd visszatérvén laptop előkap, s lapoznám a virtuális műsort. Ha lenne netelérés. Hm. A telefonon nyomom a 9est, hogy kérdőre vonjam a szenzációs recepcióst, mégis mitúró van. Jön a válasz, hogy nincs. Mármint net. Mondom, azt látom, olyat mondjon, amit nem tudok. Majd holnap lesz, jó? Hámondom 1általán nem jó, így telibekapni a vasárnapi programomat. Inkább lerakom, mielőtt személyesre venném a figurát. Futtatom a B-terv gyártósort, s megígérem magamnak, hogy lekközelebb az egész ABC-re gondolok, mikor a kimenőmet xvezem. Ez persze eső közben köpönyeg, mer az nevet, ki utoljára nevet, s ma éppenséggel nem én vagyok az, hanem az eső, mer persze eleredt.

Szól a telefon, namondom, legalább vki érdeklődik a hogylétem felől. Stéphane az, de nem a hogylétem izgatja, hanem a távozásom időpontja. Hogy mikor mék. Hámondom, még nem tom pontosan, főleg jelen helyzetben. Merhogy délig el kék hagynom a szobát. Miiiiii? Háteljesen besötétedett nálad, ember?? Állítja, hogy complet a szálló, nincs több szoba, az én foglalásom pedig 19ig szól. Mondom az ki van zárva, mivel 26ig boldogulok itt, sőt. Ráadásul ma csak 18 van. Esetleg lefáradnék? Pffffff. Le.

Netán megvan-e az a mél, amiben a foglalást kérte az iroda. Nekem nincs, csak a visszaigazolás, hogy gyöhetek. (Már látom magam, ahogy bekérezkedek a Pont de Sèvres alá a féléletnyi guribörivel. Esőkabát nélkül persze lefolyik a sminkem, hajfixáló nélkül a frizurám sem az igazi; az állandó lakatlanok gyanakodva méregetnek, s továbbirányítanak SünBalázshoz, mer 1 magamfajta jöttmenttel nem szívesen töltenék 1 híd alatt az éjszakát. Persze, érthető az álláspontjuk, manapság kiben lehet bízni??)
Aztán visszatértem a jelenbe, s javasoltam Afrika Gyöngyének, hogy túrjuk már elő a dossziémat. Látványos kotorászás a fiókban, előkerül az összes 6. emeleti papír, csak vhogy az enyém nem. Érdeklődik, hogy érkezésemkor adtam-e le ezt és azt, retinamintától ujjlenyomatig mindent. Biztosítom, hogy bekerültem a nyilvántartásba, és mióta itt vok, itt rezidálok, a 609ben. Nem, nem hosszabbításról van szó. Ez az eredeti foglalás.
Hömmög párat, továbbra sincs papíros nyomom, majd kegyet gyakorol. Kattint hármat a rencerben, s jóságosan vigyorog, hogy akkor ő most megmentett engem az uccától, s 26ig meghosszabbította az ittlétemet. Ha módomban állna én rövidítettem vón az övét, de hát nem vagyunk 1 súlycsoport.
A Fülig Afrikáner továbbra is nyugtatgat, hogy no para, hát marad6ok, elintézte. Nem közlöm vele gyanúmat, miszerint azt is ő intézte el, hogy a foglalásom 19ig szóljon. Máskülönben hogy lehet, hogy röpke 15 perc alatt megtelt a szálló, majd mégis lehetett maradásom? Ily módon hős lovagként feketéllik a pultban, várva, hogy megkönnyebbülten a nyakába omlok, ám ott hagyom, hálátlanul. És akkor még finom voltam.
Jön még kutyára hidegzuhany.

Az októberi eső továbbra sem zavartatja magát, s kitartóan hull - márciusban. Végiglapozom a papíralapú programajánlókat, de többnyire az őszi-téli szezon maradványai ezek, így nem túl hasznosak számomra. Az 1etlen müzé, ami nem időszakos kiállítással xepel bennük, az az Erotika Múzeum. Tk. kiélhetném manifesztálódásra váró, parkolt vágyaimat, de a klíma és a müzé lelőhelye miatt máskorra halasztom a pikáns vizitet.

Az 1ik leg6ékonyabb antistresszáns ugyebár a mozgás, ezért átmozgatom habtestem, jólesik minden síkomnak. Ez is megvan, mégsincs este.

Aztán kényszerű szobafogságomban olyasmire adom a fejem, amire ritkán: főzök. Még jó, hogy bezsákoltam a hozzávalókat, így tuti salátát kavarok lazaccal, sajttal és balzsamecettel. Utóbbival úgy vagyok, mint a metróval: előbb próbáltam ki Párizsban, mint Mo-on. Hiába, 1x beérik minden... Nagyon elégedett vagyok a teljesítménnyel, kapok jutalompalacsintát és müzlis joghurtot érte.

Mivel már fejlesztettem magamnak pár kötetes könyvtárkát itt is, válogatok a kötetekből, és szélesítem látóköröm. Vagyis, a jótékony szürkeség miatt szűkül, rohamosan álmosodok. Ha 1helyben maradok, elalszom. 5kor kicsit korai lenne.

Mivel 3kor műszakváltás, gondoltam, bepróbálkozok a váltótársnál is, s megint nyomom a 9et, hogy mi a pálya netileg. Hánincs, de sanszos, hogy csak az én szöbámban nem m1, úgyhogy ha esetleg lefáradnék a kis netsarokba, ott nagyobb esélyekkel indul6nék.
Fogom a gépet, lelift, helyezkedek, majd konstatálok, hogy töksemmi. Ez is parádés recepciós, látszatcsekkolások után érdeklődik, hogy vajon modellkedek-e. Hámondom nem, de asszem, mosmá 1 internetreklámba elmehetnék...
Rövidke bénázás után jön az 1ik vendég, spanyol mérnök, s megígéri, hogy rögvest +szakérti a rencert. Kitudja, meddig tart az adjusztálás, felfáradok a helyemre. Vmennyi idő után hív a figura, hogy voilà, működik a csodaháló. 1ütt örülünk, mondom jóvanakkor, kifogom vele az aranyhalat és az 1ik kívánságom tuti a portásokra fog vonatkozni. Majd legfeljebb jól összesűrítem a másik 2t, hogy minden beleférjen.  

És ekkorra má koraeste lett, de legalább tető van a fejem fölött.

70 nap párizsi - Tim Bürto

A mára kitűzött látványosság beltéri célpont volt, tekintettel a meteó ígéreteire. Mer itt is tvszerűen bejön, hogy hiába a 7közbeni naposság, 7végére esik.
Ám mivel hó elején kisvárosomba költözött Alice, Ollókezű és a Halott Menyasszony apja, nem bántam az időjárást; irány az expo!

A tárlat pont a város átelleni pontján nyílt, ezért metrózás közben beköszöntem a toronynak is a 6os vonalról. Kicsit megorrolt, hogy ma kihagyom, de montam, emlékezzen szépen a múlt 7re, és különben is, jövő szombaton ismét vizitálok, nyugodjon csak meg. A kéthetes lát6ás elvált szülők gyerekeként éppen pont optimális.

A Cinémathèque könnyen megközelíthető, még térkép nélkül is simán odataláltam. Főleg, hogy a sor épp csak nem a metróig ért... Volt 1 hosszú, meg 1 még hosszabb. Kitalálhatjátok, hogy melyikben volt a helyem. Persze, hogy a hosszabbikban, a másik a netes jegyeseknek állt. Minthogy én a helyszínen szándékoztam megvenni a tiketet, hát besoroltam a végelát6atlan emberkígyó végére. Tévedés kizárva, mindenki a Tim Burton-féle kiállításra jött. Az, hogy fransziául Bürto lett szegényből, pár perces jókedvet csempészett a sorakozásomba.

Mivel beltéri programozásra készültem, ruházatom alulmúlta az időjárást. Az első félórában még jól is esett a friss szél, az üdítő levegő.
A másodikban megettem az útikexemet, hátha vminő csoda-összetevő folytán emeli a hőérzetemet. Semmi ilyesmi nem történt.
Másfél óránál már erősen gondolkodtam a lelépésen, de ritkán hátrálok meg. És B tervvel se készültem mára. Ekkor már az ég is elszomorodott az időtlen várakozásomon és sírva fakadt. Én épp csak nem.
Mikor már zsibongósan lilára fagytak a kezeim és zörögtek a zsebemben, bekúsztunk az aulába, ahol végül 2h10-es sorolás után megvehettem a belépőmet, s fellifteztem az 5. emeletre.

Tim az első mondatával igazolta, hogy méltán van helye a pixisemben:
"J'aime les personnages extrêmes mais qui n'ont pas conscience de leur étrangeté."

Aztán megláttam a napraforgóját. Van Gogh óta kedvelem a heliofil növényt, a Burton-féle újraértelemzés csak megerősít ebben.


Napraforgó

Bár ez már utándolgozott verzió, az eredetit 1előre nem találom, csak a hivatalos oldalon. Az is vicces, mert Stainboy-jal kell képeket nézegetni. Nekem bejött, itt kipróbálhatjátok:
http://timburton.com/

Aztán a következő sarokban felülhettem a körhintára. Persze csak fejben. De ugye, szinte minden fejben dől el :)

Körhinta

Be kell valljam, ekkorra már tisztára elvarázsolódtam. A qtyakísértettől pedig visszavon6atlanul elolvadtam:


Ha már qtya, legyen kövér, és pláne mozgó, szóval mindenki vésse be a naptárjába 2012 október 4-ét, mert akkor vetítik Mo-on a Frankenweenie-t. Frankenstein, kutyául. A 84-ben készült rövidfilm animációs változata jön év végén, addig felkészülhettek a közel 30 éves eredetivel.




Az idei meseváltozatból 1előre ennyit mutatnak meg:




Jó hír a türelmetlenebbeknek; május körül várható a Dark Shadows, a meglepetés kedvéért Depp-pel :)

Aztán volt még xencsém Ollókezűhöz, élőben még tutibb a szerkója :) Batman és marslakók, Beetlejuice és Stainboy, csokigyár, Csodaország, Vincent és a Menyasszony; a válogatás teljes spektrumot nyújtott a szörnyen mesés alkotásokból.

Szóval aki Párizsba látogat, ejtse útba a Cinémathèque-et s hagyja magát elvarázsolni. Vagy borzasztani. Én az est további részét Sweeney Todd-dal töltöm. Éljen Johnny Depp és Mr.+Mrs. Tim Burton :) Dolgozzanak 1ütt sokat.