2016. május 24., kedd

Maláj Misszió - Taipei

A múlt hét máshogy volt hosszú, mint a többi. Csütörtökön kihagytuk az ofiszt, helyette felültünk a Taipeibe repülő gépre. Az út tartama 1 számjegyű, s francia filmet vetítettek rajta, bár kevéssé hallatszott a fülesben. Mert hogy ez csak turisztosztály volt, így az 5 óra nem suhant olyan gyorsan, mint ha. 

Ámde 1x mindennek eljön az ideje, így leszálltunk Taipeiben. Ahol kellemes, már-már hűvös huszonfok várt és jobbos taxi. Kb úgy esett, mint 1 jó kis házi pálinka mákos-szilvás gombóc a balos maláj közlekedés után. 
Bár este fél10 körül zúztunk az autópályán, így is feltűnt, s világosban be is igazolódott, hogy az útmenti erdők európai bevándorlókra emlékeztettek. Botanikai ismereteim hiányosak, mindenesetre a google-kutatás alapján kámforfára tippelek. Sűrű lombjukkal óriásira nőtt brokkolira emlékeztettek. A jobb hátsó ülésről nem értem el egyiket se, hogy megszagolhassam. 
A szálló 5 csillagos, ordenáré puccparádé, de nem én voltam az egyedüli alulöltözött. 

Aula

A szoba a tolóajtókkal és a mellesleg plafonba épített zuhannyal szintén növelte a komfortérzetemet. Csak kicsit visítoztam, mikor a TV5-et is felfedeztem a listán. Bár vulkánkitöréseket dokumentáltak épp, a francia szövegelés zene volt füleimnek. Arra a kis időre is, míg épületen belül tartózkodtam, mert muszájlott 1 rövid sétát tenni. 


Grand Hyatt

Mint megállapítottuk, Tajvan Ázsia Svájca is lehetne akár. Jójó, itt kicsit több a földrengés, mint Bázelben. Az utcák néhol macskakövesek, néhol sétálók, a lakosok bátran bicikliznek, nem kell úszniuk a 90% párában, se a saját izzadságukban. 

A pénteki munkanapot másfél órás hivatali vacsorával berekesztettük, a Hyatt-be Ubereztünk és átvedlettünk autentikus turistákká. Mivel szorított a gyémántcipő idő, nagy túrára nem vállalkoztunk. Rögtön becsapódtunk a kvázi szomszédos plázába, ahol fertőtlenítő szőnyeg és kézspricni állt a bejáratnál. Ennyit a koszos keletiekről. 
Majd jegyet váltottunk a Taipei 101-be, ami 1 roppant épület, roppant emberi erőfeszítés eredménye. Roppant esztétikátlan ugyanakkor, de nem ezért híres, hanem mert 2004-2009 között a legmagasabb épület volt a maga 509 méterével. Még a kis nyomi főtt kukoricákat is lekörözte. Aztán jött a Burj Khalifa. 
Manapság meg azért látogatják a magamfajták, mert amilyen ronda, olyan tudományosan földrengésálló. 1 cseszettnagy lengéscsillapító gömb van a 88. emeletén, ami úgy néz ki, mint 1 hatalmas nyalóka feje, és szerintem televan cukorkával, azért zárják el a turisztok elől, nehogy fölegyék mindet.

Lengéscsillapító nyalóka

Ám mivel tudományból ritkán lehet jól megélni, ha kibámészkodtad magad, végigterelnek a korall- és ásványsoron, nem csak szimpla szuveníreket vetetnek veled. Kapható szerencsére aranymíves áru is, most nem vettem semmit, mivel csak hátival jöttem és féltem, összetörne a hazaúton.


Aranyvirág

Mielőtt lefáradnál, még felkapaszkodhatsz a tetőteraszra, a kivilágított városról 1 homályos képet csinálni, vagy vérfarkasokat vadászni. Ha már telihold.


Taipei 101

Ja, és persze a lift is Guinness rekorder; 1010/perces sebességgel zúz fel-le. Bedugult a fülem, úgyhogy csak tátogva szemléltem a plafonra vetített csillagképeket, míg zenéltek és köszönték a látogatásomat.