2013. április 10., szerda

617 - Tavaszi szél

Simon Márk gyalogolt. Najó, igazából sétált. Majdhogynem andalgott. De ezt persze még magának sem vallotta be. 

Fura hangulatban vergődött egész nap. Mintha hernyók csúszkáltak volna a bőre alatt. Némelyikből már bújt elő a lepke. Vajon citromlepke legalább? - fontoskodott, de aztán elengedte ezt a (tudományos) elvárást is. - Akármilyen lepke jöhet - intett nagyvonalúan, s remélte, hazaér, mielőtt kibújnak bőréből. 
Ha ismerte volna a szót, azt mondja: zsezseg. Így viszont csak nyugtalanul vibrált a betegei közt és nagyon meglepődött, mikor burukkolást hallott. Eddig azt se látta, hogy fa van a rendelője előtt. Ennyire hangosak lennének a mai galambok? - csodálkozott. 
Gizike, az asszisztens csak nézett rá, mikor véletlenül dúdolni kezdett. Simon Márk megijedt. A hernyók többnyire nem ismerik a népdalokat, de valszleg a félkész lepkék sem. 

2 páciens között gyors ellenőrzést végzett a kézmosó feletti tükörben, ám nem látott semmi különöset. Kicsit piros volt a szeme, de csak a levegőtlenség miatt. Meglazította ingnyakát, kinyitotta az ablakot. 
A burukkok még hangosabban duetteztek, az unásig ismételt szólam visszaverődött a falakról. Őrjítő - rántotta vissza a szalagfüggönyt, hátha ettől kevesebb burukk jut 1 percre. Eddig 33/perc volt a legtöbb. Tudta, mert felírta. Xencsére nem receptre. 

Előkapott 1 teafiltert, vizet forralt. Még idejében félreugrott, így csak a nadrágszárán gőzölgött a teának való.  Hallotta, ahogy Gizike visszafogottan felhördül, de xencsére nem tett állapotjelentést.
Fel-alá járkálva hallgatta a panaszokat, olykor hümmögött, de igazából még azt is elfelejtett. A burukkokat számolta. Pedig helyettesítenie is kell, mert Lajost elkapta az áprilisi tév; belebetegedett a 7végi nagy tavaszkodásba. Így jár, aki pórul - érzett 1ütt Simon. Leginkább magával, meg Gizikével. Bár asszisztensén nem látszott különösebb fáradtság az egész napos rendeléstől. 
A hernyók a csigolyáin kapaszkodtak felfelé. A népdal ütemére. A csigák képesek nagyon 1xű tanulási folyamatra, de ezek xint a hernyók is - konstatálta estefelé Simon doktor. 

- Indulhatunk? - nézett rá várakozón Gizike, aki olykor hazafuvarozta a dokit. 
- Indulunk, igen, deizé, én most lehet, hogy talpalok 1et, ki kell szellőztetnem a fejem. - hárított Simon. - Telelett burukkal - de ezt csak magának jegyezte meg. Azt már nem látta, hogy Gizike hangtalanul röhögcsél 1 sort. 

Az este könnyed volt, Simon doktor legszívesebben bőrlégzésre váltott volna, ha teheti, hogy összes pórusát átjárja az áprilisi lég. A patakparton qtyák rohangáltak labdák és vadkacsák után. Simonnak mindig jókedve lett tőlük. A qtyák még 1 hülye labdáért is lelkesebben loholnak, mint a 2lábúak az álmaik után. - állapította meg Simon Márk némi elismeréssel a fülesek, s szánakozással a humánok irányába. S bár a sötétben nem látta, de érezte a friss fű zsenge zöldjét cipője alatt. Ettől szaladnia kellett kicsit.

617 szobafogságából az erkélynyi négyzetméterek jelentették a szabadságot. Orbitális kék pokrócából csak sapkás feje és többzoknis lába látszott. Irigyelt mindenkit, aki részt vehetett a tavaszban. Neki mostanság csak dallamformában jutott az évszakból, énekelte is fenn/bennhangon szakadatlan.  Tavaszi szél - fordította arcát a légáramlatba - de jóóóó - sóhajtotta.
Kicsit meglepődött, mikor baritonon hallotta vissza a népdalt, ami egész nap szólt a fejében. 

Simon Márk énekelt. Halkan, de biztosan. Az utcán. Fellélegző fák és pokrócos erkélyek alatt. Úgyse látja senki. Ebben tévedett. 

617 megborzongott, pedig nem fázott.