2012. március 13., kedd

70 nap párizsi - Jógyerekek képeskönyve


Désolée, ha bárki is becsapva érzi magát, de ez nem AZ a képeskönyv, amit Hoffmann doki írt-rajzolt 1845ben. Azt nézzétek meg az Örkényben.

Ez itt a párizsi képek gyűjteménye, az elmúlt 7végén fotografáltam nem keveset, a képes mappám dagadozik az 570 JPG-től, így most megosztok veletek párat. A szelekció véges és csak kedvcsináló a Párizs-ellenes, vagy épp Párizs-fan közönségnek. Merugyanis -  érthetetlen módon - még mindig vannak olyanok, akik előítélettel viseltetnek a fények és csigaevők városával szemben. Ezt eloszlatandó, képeztem sok fényeset, ellenben csigásat 1et se.
Tehát ez és az elkövetkező pár közlemény azoknak kedvez, akik a vizuális ingereket preferálják, esetleg diszlexiások. így vagy úgy, de xintem a város mindenkit kielégít :)

Annyit még el kell mondanom, hogy a 7vége abszolút nőnemben telt, mivel vendégláttam :) Ez a magyarázat a további - esetleges - többes számú impressziókért.
Ez a történet pedig ott kezdődött, mikor ki, majd bebuszoztam a CDG-re, a vendég fogadására.
A visszaúton megállapít6tam, hogy továbbra sem hiányzik a magyar mentalitás. Otthon se, csak otthon nehezebb kikerülni. Közel 1 hónapnyi franciázás után hidegzuhanyos elektrosokként 6ott rám a mögöttem ülő eszmecsere.
Volt szó ugyanis a nyaralásokról, országjárásokról, ám mindezt durván le1xűsítve adta elő a sznobista nagyasszony. Sikerült 1hegyűvé válnia, csak nem kifejezetten jógás terminológia szerint. Merthogy a közel 1 órás monológ arról szólt, hogy mi mennyibe került itt és ott. A mondat alanya, állítmánya és bővítménye vagy ezer, vagy száz, vagy százezer volt. Kötőszóként pedig a pénz, euró, drága, sok szavakat használta.
Tk irigylésreméltó, ahogy koncentrálni tudott a témára, biztosan nincsenek vizualizációs nehézségei, ámbár a témaválasztás már jóval limitáltabb. Igazából kimerül 1etlen1ben. Miután kibosszankodtam magam, sajnáltam 1 sort, hogy számára ennyit jelent 1 utazás, szóljon akárhova is.

Mi itt más dimenziókban mozgunk :) Nos, csapjunk bele a lecsóba. Vagyis, esetünkben a ratatouille-ba :)

Ezek az aranypofák akkor ugrottak le 2 oldalról, mikor a baloldali vizitálók végre elhúztak onnan. Viszont, mivel a kis ficsúrokon még ágyékkötő se volt, illedelmességből nem teszem közzé az akkor készült képeket.

Operáció

Ez a főbejárat homlokzata, az a  sok ember mind engem nézett, azon izgultak, hogy vajon mind ráférnek-e majd a képre. Exponálás után 1esével jöttek csekkolni, megvannak-e. Előx a kínai turisták, aztán a kőfigurák.

Csoportkép

Ők azok, akik kimaradtak az operából, velem 1ütt. Vagyis, 1másra találtunk, a kereslet és a kínálat. Az árszabás is pont megfelelt a zsebünknek :)


Lépcsőzenészek

Innentől kezdve pedig a város 1ik legtutibb figurája parádézik, megun6atlanul, mindig ugyanannyira másként, ahányan nézzük. Kapott már giccses bélyeget, vasszörnyetegeset, öreghölgyeset, meg mittomén milyet, de senki ne hagyja befolyásolni magát ilyen-olyan szubjektivitások által, tessék saját véleményt hozni a toronyról :)


Felhős

A 2 órás sorbanállás alatt bőven volt alkalmam az ég felé nézni. Olyankor ilyesmit láttam.

Kimagasló

Aki jógyerek és nem szalad el síkidegen a sorból, az megérdemli ezt a látványt:


Sugárhajtás

A Champ de Mars-on voltak véres fejetlenségek, meg lövöldözések, mostanra xencsére békés heverészések, piknikek, futkosások helyszíne. 24 hektáron módodban áll lazulni, töltődni, elsőrandizni, koncerten ugrándozni, vagy bármizni. Illetve, mehettek a katonai suliba is a végén :)

Champ de Mars

Tudtátok, hogy Eiffel, miután összerakta a kicsikét, bele is költözött? :) Úgy ám, végülis miért ne. A kilátás páratlan, és sok kéretlen látogató se zavarta, tekintettel az 1665 lépcsőfokra. Ami mongyuk kérdőjel, hogy mér a lányával bútorozott össze... Ez itt az:


Claire

Nem tom, mennyire hasonlít apura, lehet, nem is a lánya volt... :)

Claire és Gustave

Edison azér nem volt rest és fölmászott a lépcsőkön, ráadásul cuccolta a fonográfját is. Hiába, nem mindig könnyű dicsekedni se :)

Edison

Bungee jumpingosoknak biztos izgi látvány; ugrani 1 olyat, hogy csobbanj 1et a tavacsban:)

Tavacs

A középső szinten is van látnivaló, a csúcsot kihagyó tériszonyosok is bámészkodhatnak:

Középszintről

Ha mindenki a sarkára áll, az ilyen:

Sarokról

Forrócsoki és fánk, avagy pezsgő után lefáradhatunk és nyaktörő mutatványként csekkoljuk, hol is jártunk:

Világos

Természetesen a torony környéke csodálatosabbnál nagyszerűbb haszontalanságokat kínál. Pl. 1 tébláb menyasszonyt. Tán aszitte, a hotdogok és palacsinták, valamint a karusszel figurái közt rábukkan a nagy Ő-re, mindenesetre beöltözött, hogy csak az oltár elé kelljen vontatni a xencsést. Én azér nem kockáztattam, sima uccai ruhában mászkálok azóta is, ha habosra vágyom, hát eszek 1 vattacukrot.

Elhagyatva


Az a jó, hogy szinte bárhonnan lát6od a tornyot, és ha épp vizes jegyben születtél s kedved támad szajnapartozni, ott sem kell lemondanod a csúcsról:

Fától a tornyot

És ha már esetleg kicsit ide-oda lökdös a láblógatás közben parton kóstolgatott bor , hát akkor se kell rémképektől tartani, mer dülöngélve is derítő a látvány:


Ferde

 Hát szóval önmegtartóztató életmódomból kifolyólag a témák megtalálnak. A kevésbé purely turistás aspektusokra ez a magyarázat. így lehetett, hogy érdekesnek találtam az alábbit:


Vízsugaras


A bika már csak ráadás volt képzeletbeli baldachinos rózsaágyamon:


Bikafej

Mindenki megnyugodhat, ez itt nem én vagyok, mer azér hormonok ide vagy oda, nem vetkőztem ki magamból, bár esse lehet rossz; pucérkodni a parkban, bámulni a tornyot :)


Ücsörgés

Láthatjátok, nem vagyok 1edül a tornyos rajongásommal, csak én 1magam nem tudok úgy tömörülni, mint a tömeg, akik mindenféle pozitúrában fényképezkednek a monümannal.


Látványosságok

Hogy a legínyencebbek is megkapják, amit akarnak, a csillámosan vibráló tavaszi ruhát öltő kecses bájjal teszem fel a mondatvégi pontot az i-re:


Villanások

Bár, 1etlen nagy hátránya van a toronynak. Asszem, orvosol6atlan.
Az Eiffel-torony ugyanis nem látszik az Eiffel-toronyból. Az lenne pedig csak igazán!