2013. június 5., szerda

617 - Kiel

A tőkesúly a hajó egyik legfontosabb része, a stabilitás alapja, a víz alatti egyensúly. Oldalerőt fejt ki, így csökkentve a hajó oldalcsúszását, s az iránytartás szempontjából is jelentős szerepet tölt be. Utóbbi a tőkesúly jól megválasztott formájából következik.



Namármost, ha pl 617 1 hajó, akkor az ő tőkesúlya vajon miből adódik össze? Uszonya nem lévén, a kiel 2 kardinális funkcióját a test formai kialakítása kell, hogy biztosítsa. 
617 szemügyre vette jelen inkarnációját, s remélte, hogy az újrafényezetten karcos hajótestén kívül csak akad 1 másik; titkos tőkesúlya. 

Ha kívánhatna magának a már feltalált applikációk közül, talán az iker-tőkesúlyt választaná. Kismerülésű hajóknál alkalmazzák, s nagy előnye, hogy ezzel a hajó szárazon is megáll a saját lábán. 
Az eddigi évtizedeket szemlélve, simán lehet, hogy ilyenem van -  bólogatott 617 hümmögve. 
- Talán le kellene cserélni 1 emelhető tőkesúlyra? Ez ugyanis részben felhúzható a hajótestbe, így csökkenthető a merülés. Érzelmi viharokban jól jöhet. Bár, inkább sekély vizeken előnyös ez a variáns. A felszínen való tapicskolás nem nekem való - fanyalgott 617. 
- Kénytelen leszek kitalálni a saját tőkesúlyomat - látta be és sorra vette a lehetséges kieleket.

55.6 kilogrammnyi csont és bőr a kitartó szívizom körül? 

A genom? Tehát a csavaros DNS-lánctól függene, hogy hova vetődik 617 hajója s elborítják-e a lét (elviselhetetlen) hullámai, vagy ellenkezőleg: virgoncan nyargal a tajtékon, mint rutinos szörfös az ausztrál partoknál? 

Az alig pár grammnyi lélek? Ami utolsóként hagyja el a nagy garmadába megtérő hajót? S ha (vész)terhes a lelki világ akkor nem kéne éppen hogy stabilabban állni a kinti létviharokat? Márpedig 617 tapasztalatai szerint ugyancsak a fordítottja érvényes: ha háborog a belső, úgy borul a hajótest is. Illetve, sík víztükrön a belvilág is könnyedebben siklik.

És ha a választásaink adják stabilitásunkat? A döntéseknek nem kis súlya van - tekintett vissza bal válla fölött a múltba csapó hullámokra 617. Ebben a kontextben lehetetlen rossz döntést hozni, mivelhogy bármely előjelű döntés az egyensúlyt biztosító tőkesúlyunkhoz adódik? Ez jobb, mint a tesifelmentés - höhögött 1 sort. A mostani akármilyen választásom később még jól jön ezek szerint? - morfondolt. 
Bal válla mögül előbukott néhány döntése; igazolván ezt a feltevését. Itt és most azért lehetek 1ensúlyban, mert akkor és ott odavertek a léthullámok - adott döntésem következményeként - követte a fonalat 617. 

Ámde a választásaink nem a gondolatokból születnek? 617 így haladt a kilóban mérhető tőkesúlytól a légivé absztrahált szinopszisokig saját életútját követvén. 
617 tőkesúlya a fejében lenne tehát? Vagy hol laknak a gondolatok? Bizonyos elméletek szerint a szívben. Ebben az esetben elég magas a (tőke)súlypontom - vicceskedett kínjában, sehogy sem találva a megoldást.

Mi van, ha nem is velem született a kiel, hanem úgy kell kidolgozni az évek során? - ötlött fel 617ben. 

- És akkor mongyuk eldöntöm szépen, hogy miből mennyit rakok bele; a génállományt  kiegészítem edzett szívizommal, felelős döntésekkel, mélyenszántó gondolatokkal, s lelakkozom mindent átitató, fényes felületű szeretettel - örömködött, hogy milyen kompakt tőkesúlyt talált ki magának.