2012. április 9., hétfő

70 nap párizsi - Mignon

A mignon tk. a cukrászat virslije. Mármint, hogy ugyanúgy belerakják az összes maradék sütivéget, ahogy a virslibe belekaparják az egész napi bőrkecafatkákat, s csupa olyasmit, amit kb a qtyádnak sem adnál. Csak nagy éhínség idején.
Szóval sütőipari hulladék - ahogy megtudtam 1 alkalommal, mikoris bődületesen vágytam 1 kemény cukormázas, belül émelyítően édes csodakockára. A vakító vágyak idejére célszerű kéznél tartani 1 kolleginát, aki tudja, melyik az a félmondat, amivel visszaránthat a valóság rögös talajára. Ettől függetlenül persze levadásztam 1 mignont, s persze már nem lehetett elvonatkoztatni a definíciótól, úgyhogy kb. azóta sem kívántam meg a kockát.

DE! Az ember lánya maga is válhat mignonná. Egész pontosan, mignonne-ná. Merthogy a francia eredetű szó (minő lepetés) jelent aranyost, bájost, csinost és persze kicsit is, ahogy anno a cukrászatban jelölték a kispénzű polgárok számára hozzáférhetővé tett süteményt.

Szóval, mignonne-nak lenni egész 1xű, a továbbiakban leírom a lépéseit:
1. Legyél nőnemű.
2. Gyere el Párizsba, de legalábbis francia nyelvterületre. (Nem csupán a mignonságért érdemes idelátogatni.)
3. Városnézésben megfáradtan térj be 1 kvzóba a sok közül. Ez könnyű feladat, mert simán lejárod a lábad és simán találsz ki-beülős helyet, kb 20 lépésenként.
4. Ne hőkölj meg a pönszér elánjától, pláne, ha a napi első kvdra készülődsz, s kora délután tévedsz be a café-ba. Személyeskedésnek venni a széles gesztussal kísért asztalhoz terelgetést meg főleg botorság. Csak add át magad a szíves vendéglátásnak.
5. Rendelj pl. quiche lorraine-t salival, de mindenekelőtt persze double café-t, magas vérnyomásúak café crème-et, s már most jelezheted, hogy készülhet a tarte tatin, vagy a crème brûlée. Közben persze legyél barátságos. Mégha csak magadhoz képest is, az már elég tud lenni.
6. Nyugodtan állj szóba a pönszérrel, aki vicceskedéssel próbál felébreszteni. Valójában nem is pönszér, hanem sales-es. Többnyire nagyon ügyesek, és pár pillanaton belül mignonne-t csinálnak belőled.
7. Lazulj le és röhögcsélj a poénjain, nem mind feltétlenül díjnyertes, de hát nem is dumaszínházba mentél. Bár némely pönszér simán lenyomhatna 1 one man show-t.
8. Profizmustól függően pirulj vagy se az első mignonne-on, ami kb a 2. körben érkezik, a crème brûlée-vel. Ekkor közli ugyanis veled a figura, hogy elsőre ez jutott eszébe rólad. Hogy micsoda mignonne vagy. Itt elgondolkodhacc azon, hogy vajon másodikra mi jutott eszébe, de nem érdemes, mert a small talk ártatlan, mint a ma tojt tojás.
9. A további, repetitív mignonne-okat fogadd mosolyogva, vidáman, afeletti örömödben, hogy eső ide, szél oda, bájod töretlenül átragyog a legszürkébb délutánon is. És persze tartsd távol a fals hangokat, miszerint a pönszér csak a munkáját végzi.


Mignonne