2011. december 6., kedd

Konyhanyelvtanfolyam - Mézeskalács kezdőknek

Jelen dokumentum célja a karácsonyi előkészületek megkönnyítése, az agyvérzések és idegösszeomlások elkerülése azáltal, hogy érthető és követhető módon instruáljuk a (kevésbé) rutinos, ám annál eltökéltebb házikisasszonyokat (az esetek elenyésző százalékában a háziúrfikat).
Mindenekelőtt, megfelelő lelkiállapotba való kerülés szükségeltetik. Ezt elérhetjük azzal, hogy mindennemű illetéktelen elemet eltávolítunk a majdani tett színhelyéről (qtya, macska, haladóbbaknál férj/feleség). A belső harmóniát megcélozhatjuk továbbá teával, csokival, halk zenével, és feltöltött telefonnal, hogy az esetlegesen kritikus helyzet(ek)ben kéznél l1n 1 gyors konzultáláshoz, vagy 1 hosszas bömböléshez. Amint úgy érezzük, felkészültünk, xezzünk 1 tálat, amiben elkövetjük a mézeskalácsot, s 1 fakanalat, amivel a későbbi torkos(!) kezeket csapkod6juk. Fog még kelleni tepsi, s 1 tálca, vagy bármi 1éb, amire a sült angyalokat kiszedjük.

És most jöjjenek a lépések:
Első lépésben ősmasszát hozunk létre 15 deka porcukorból, 5 deka rámából. Ne ijedjünk meg, ez ilyen reménytelenül fog kinézni:

Ősmassza



Ezt egész addig adjusztáljuk a fakanállal, míg szilárdból folyékonyabb halmazállapotot nem vesz fel. Gépi erő bevonásával időt nyerhetünk, ámde ízélményt vesztünk. Második lépésben fokozzuk a helyzetet, s hozzáerőlködjük a 25 deka mézet. Fontos ügyelni, hogy felhasználás előtt ne 1ük meg, bármilyen finom is.


Mézzel folyó



Következik az egész tojás. Megtévesztő ugyan, de ne feledjük, hogy az „egész tojás” a héja nélkül értendő.

Tojással


Addig keverjük, addig kavarjuk, míg az alábbi állományt nem tudhatjuk a tálunkban:


Állomány


Eddig elért sikereinken örömködünk néhány percet, örömünket megoszthatjuk az előrelátón odakészített telefonon barátainkkal, családtagjainkkal. Figyelem: kizárólag távol tartózkodó tagokkal osszuk az élményt, mert különben mindenkinek kóstolót kell adni, aki tudomást xez a műveletről, s a készülő 1 adag véges számú felhasználó kiszolgálására elegendő.

Tovább haladva a mézeskalácsúton, előrántunk 1 kvskanalat, amellyel addícionálunk 4 szódabikarbónát, s 2 fahéjat.  Utóbbi őrölt l1n, a gyújtósról lehántott darabok súlyos mértékben károsítják a humán szájszervet és az ízértéket.  A kupacok elrendezését saját szépérzékünk xint alakítsuk, fontos, hogy a folyamat ne csupán produktív, hanem dekoratív is legyen. A kompozíciónak akár címet is adhatunk.

Kompozíció



Az elemeket homogenizáljuk a fakanállal, majd búcsút mondunk az 1ségnek, s ráöntjük az 50 deka lisztet.

Meló


A látszat nem csal, valóban melós eldolgozni a masszát, olykor megcsaphat minket a sors kegyetlen szele is a gyúrás közben, de ne adjuk fel! Tűrjük a mindenfelé nyúló anyagot, ne lázadjunk a homlokunkra ragadó tészta ellen, nagy türelemmel és kitartással gyúrjuk. Esetleg segíthet, ha közben hőn xetett főnökünk, vagy a dög szomszéd képét vizionáljuk a tálba. Hihetetlen erőket szabadít fel!
Döbbenetes megkönnyebbülés áraszt el minket, amikoron a massza már 1neművé alakulva a kezünkben marad, tapadás nélkül.

Akármekkora is a kísértés, ne dobjuk el, jusson eszünkbe az eddig elvégzett munka. 1 hevenyészett örömtáncot ellenben lejthetünk. A gömböcöt a tálból átköltöztetjük a gyúródeszkára. Figyelem, a nyugalom megzavarására alkalmas képi elemek következnek:

Gömböc


Nem, nem a gömböc a zavaró tényező, hanem az, hogy ebből kell síkidomot gyártani. Sodrófával, sűrű anyázással, még sűrűbb alálisztezéssel, mert ugyanis odaragad a cucc a deszkához. Kritikus alfolyamat, gyengébb idegzetűek meditációs testhelyzetben végezzék! Pár kocka csoki, lassú kortyokban elfogyasztott orbáncfűtea nagyban elősegíti a megtépázott idegrendx regenerálódását.

Pihenésképp előtúrjuk a szaggató formákat (ha eddig még nem tettük) és kiválasztjuk a kívánt alakokat. A hintaló necces, mert rendxint bennszakad a feje, vagy a farka. A karácsonyfa kevésbé szofisztikált, ám annál kezesebben alkalmaz6ó.

Szerencsésnek mond6juk magunkat, ha elértünk az alábbi fázishoz:

Fázis

 
Kijelenthetjük, hogy az oroszlánrészen túlestünk, jöhet a laza levezetés. Ez a tészta (és nem a ruhánk) szaggatásából, valamint angyal/csillagsütésből áll.
Ha megfelelő számú forma áll rendelkezésünkre, az elején említett rámával kikenjük a tepsit. Saját, jól felfogott érdekünkben gazdagon. Senki nem xeti ugyanis kapargatni az edényt, és most nem célunk új szénizotóp előállítása sem.

Imígyen előkészülve, a szaggatásokat óvatosan áttelepítjük a deszkáról a tepsibe. Számítsunk rá, hogy nem fog zökkenőmentesen történni. Némely csillag halk sóhajjal megválik ágától, a karácsonyfa elhagyja a talpát, angyalunk félszárnyúvá lesz. Türelemtartalékainkat kiaknázva reparáljuk a bice-bócákat, pótoljuk a hiányokat, majd elégedetten konstatáljuk a megtelt tepsit:

Megtelt


Az előzetesen 180-200 fokra melegített sütőbe betoljuk a cuccost, s a kb 10 perc sülési idő alatt további formákat szaggatunk. Igen, ez újabb gyúrás-simítás-gyúrás-simítás fázisokat jelent.  Mindaddig, míg már a legkisebb csillag se fér a matériára. A maradék anyagot tetszés xint pogácsára, trapézra, kúpra, vagy virágra formázzuk, s mondatvégi pontként az utolsó adag sütetbe helyezzük.
A minimum 180 fok azért fontos, mert lentebbi hőfokon kalácsunk szárad és maximum karácsonyfadíszként alkalmaz6juk. Ilyen is volt már a történel(m)emben, ám okos a más kárán tanul, s nem kockáztat 1 délutánnyi melót a végső lépéskor.


A kisült kalács szemet gyönyörködtető, karácsonyszagú, ajándékízű és módfelett sikeres családi-baráti körben:
Kisült


Ha a mutatvány végére értünk, veregessük meg a vállunkat, fennhangon dicsérjük kitartásunkat, eddig mélyen megbúvó őstehetségünket, s lehetőség xint hagyjuk a mosogatást másra.
A háborús övezet megszüntetésével, a kötényből való kivetkőzéssel, légzésünk normalizálásával s tündérfiókunkból elővarázsolt bájos mosollyal  ismét fogadhatjuk eddig izolált családtagjainkat.
Készüljünk fel a kistányérnyi szemekre, az ámuló sóhajokra, az elismerő bólogatásokra, s viseljük őket könnyed eleganciával. Következő karácsonyra pedig minimum dupla adaggal számoljunk; csodálatos teljesítményünk ugyanis páratlan gyorsasággal fog terjedni.

Teljesítmény