2011. november 6., vasárnap

617 - Programajánló

Párizsban járt az ősz. Meg én - höhögött magában 617. Noha a klíma épp nem kedvezett a városnézésnek, feltett szándékuk volt a hajókázás. Legalább addig is kíméli előző nap jócskán leamortizált bokáját.
A hajóvonták az Öreg Hölgy közelében találkoznak. Bár születésekor meglehetős ellenszenv fogadta, mára inkább kedvelik, mint nem. 617 xeti a tornyot, akárki akármit is mond. Még ha az őszi toalettje nem is túl dekoratív.


Rövidke sorbanállás és várakozás után felbocsátást nyertek a fedélzetre. Rémesen narancssárga műanyag ülőkék hideglettek a tetőn, de xencsére hamar átvették a testmeleget.
A zuáv ott állt az 1ik hídlábnál. Egész teccetős, konstatálta 617, kár hogy 1000 éves. Na jó, csak 200, de meg úgyis kőszívű. Különben is katona volt, azok meg mind léhák. Arra azér jó, hogy vízmértékként szolgáljon. Itt épp megúszta szárazon, de a krónikák említést tesznek vizes lábú, sőt vizes vállú zuávról is.


Az obligát látványosságokat persze lefényképezte, de bőven maradt szabad gyöke a 7köznapibb témákra is. Így olyat is archivált, amiben semmi látványosság nincs.


Az 1 órás vízitúra az októbervégi Szajnán szívmelengető, ugyanakkor kéz- és lábfagyasztó 6ását ellensúlyozandó, kitűzték a következő célállomást: palacsintázó!
Mer ugyebár a crèpe nem olyan, mint a palacsinta. Hogy igazán autentikus crèpe-et találjanak, el kellett zarándokolniuk a Montparnasse-ra. Ugyanaz, mint a Montmartre, csak délen van.
A crèperie breton tulajdonosnője nagy hanggal és elánnal fogadta a vendégeket. A bőség zavarában jó ideig csak válogattak, majd nagy elhatározást hoztak, s rendeltek Crèpe complète-et, utánára pedig a sokat ígérő Crèpe de Pomme d'Amour-t. Az ízélmény nem okozott csalódást, az első palacsintától komplett orgia zajlott a szájukban, a másodiktól pedig visszavon6atlanul xelembe estek. Párizzsal.
Az önfeledtséget konzerválta chouchenne, alias hydromiel, közönséges nevén mézlikőr.


Ily módon átmelegedve már fel se tűnt, hogy szitált az eső, hogy hamar szürkére váltott a délután, a morc időjárás nem árnyékolta be a szivárványszín feelinget.