2011. október 17., hétfő

617 - Xenon

A kovalens kötés olyan elsőrendű kémiai kötés, amelyben az atomok közös vegyértékkel rendelkeznek. Kovalens kötés kialakulásakor két atomi orbitál átfedésével egy molekulaorbitál jön létre. A vegyérték a szám, amely megmutatja, hogy az adott kémiai elem egy atomja hány hidrogénatomot képes lekötni v. vegyületeiben helyettesíteni.

617nek jelenleg nemhogy kötése, de még szabad vegyértéke sem volt. A kinetikus gázelmélet xint ő most éppenséggel nemesgázatom állapotban leledzett. Mivelhogy azok 1etlen - kémiai kötésben nem lévő - atomból állnak.

Nos, ennek akár örülhet is, hogy nem 1 mezei szénatom, vagy netán 1 arzén. Már csak azt kellett eldöntenie, melyik l1n a 6 nemes közül. Bár - mivel az atomtömeg alapján sorolódtak -legkézenfekvőbb a Hélium volt.
Szóval akkor ez azt jelenti, hogy ő 1 homogén vegyület és meglehetősen passzív. 1 rakat 1éb elem még in statu nascendi sem reagál rá. Na, erről tudna mesélni.

Ez mégsem olyan jó 5let. L1n inkább Xenon. Például azért, mert színhőmérséklete megközelítőleg azonos a déli napéval. A Nap, az csak jó lehet.
Ami még kedvcsináló, hogy a Xenonnak legalább 80 vegyülete ismert. Ez mégiscsak biztatóbb, mint a passzív Hélium, bár Xe némileg léhának tűnt 617 számára. Akárhogy is számolta, a 80 vegyüléstől ő még igencsak távol állt.

Ám rögtön magára ismert, mikor olvasta, hogy forráspontja nagyon alacsony. Ez igaz. Továbbá, a Xe sokkal drágább, mint a nála könnyebb nemesgázok. Hiába, ami nehéz, az értékes. Ami könnyű, az kevésbé. Pont, mint a xelemben -gondolta 617.
Xenonként tud érzésteleníteni. Szóval magad uram, ha szolgád nincsen - fanyalgott, hogy ezt is magának kell intéznie.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése